Procurorii DIICOT in plina actiune în Alexandria si Zimnicea

Procurorii DIICOT fac 117 percheziţii în Bucureşti, Craiova, Târgu Jiu, Timişoara, Râmnicu-Vâlcea, Zimnicea, Alexandria, Reşiţa şi Piteşti, legat de fraude informatice prin care 1.000 de persoane au fost păgubite cu 20 milioane de dolari, anchetatorii colaborând cu ofiţerii US Secret Service şi FBI.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, Serviciul Teritorial Craiova şi Biroul Teritorial Gorj au destructurat trei grupuri infracţional organizate transfrontaliere, specializate în comiterea de fraude informatice pe site-urile de comerţ electronic, informează, joi dimineaă, DIICOT.

În acest scop, se derulează 117 percheziţii domiciliare pe raza municipiilor Bucureşti, Craiova, Târgu. Jiu, Timişoara, Râmnicu-Vâlcea, Zimnicea, Alexandria, Reşiţa şi Piteşti, în scopul reţinerii membrilor grupurilor infracţionale şi a ridicării mijloacelor materiale de probă.

Anchetatorii au stabilit că în perioada 2009-2011, prin postarea unor anunţuri fictive de vânzare a unor bunuri inexistente în realitate (autoturisme, motociclete, ambarcaţiuni uşoare, produse electronice), suspecţii au indus şi menţinut în eroare mai mulţi cumpărători on-line, în cadrul platformelor de comerţ electronic www.eBay.com şi www.craigslist.org, cărora le-au fost transmise informaţii false cu privire la realitatea anunţurilor, modalitatea de achiziţie, plata preţului, identitatea vânzătorului.

Sumele de bani aferente preţului plătit de victime au fost colectate din străinătate (cel mai adesea de pe teritoriul SUA) cu folosirea de identităţi false de către membrii grupului şi mai apoi retransmise în România prin intermediul transferurilor rapide către persoane afiliate grupului cu acest scop.

În această modalitate au fost induse în eroare aproximativ 1000 de victime.

Prejudiciul total cauzat până în prezent este de aproximativ 20 milioane dolari, potrivit DIICOT.

La sediul DIICOT urmează să fie aduse aproximativ 90 de persoane faţă de care s-a început urmărirea penală pentru fraudă informatică, constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune în convenţii cu consecinţe deosebit de grave.

Cauza a fost instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul DCCO. – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice, BCCO Craiova şi SCCO Gorj, iar suportul tehnic al operaţiunii a fost asigurat de către Direcţia de Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR şi DGIPI.

Procurorii DIICOT, în documentarea informativ-operativă a cauzei, au colaborat cu ofiţerii US Secret Service şi FBI din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti.