“Branconand” prin “Romanica”…

Siluirea limbii romane a devenit sport national… Cand a inceput totul? Probabil nimeni nu stie asta cu precizie, dar derapajele grave de la limba noastra intra, incet, incet, in vocabularul zilnic. Nu stiu daca cititul prin “almanahe” a declansat totul sau departarea din ce in ce mai mare de scoala prin folosirea “goagal”, dar “succesurile” sunt din ce in ce mai mari! de altfel cum putem avea prea mari pretentii cand, insusi marele socotitor al vitezei mainii matelotului, stalceste, la propriu, limba materna? Sa fie oare lipsa studiilor facute in Romania? Sa fie prea marea suficienta a inaltului dregator care, cotrobaind pe meridianele lumii, se considera mai presus de tot si toate? Una peste alta ministrul invatamantului a tinut sa demostreze tuturor cata dreptate a avut sefului lui mult iubit, spunand ce iese pe poarta invatamantului romanesc la sfarsitul scolii, eu nu vreau sa repet pentru ca mi se pare incorect fata de cei care au facut un liceu… Bacul a fost o piedica in calea multor adolescenti acest an. Nu fac comentarii legate de motivele care au dus la astfel de rezultate, nu vreau sa acuz nici elevii, nci profesorii, nici parintii! Probabil, cu toti, au vina lor, asa cum, o mare parte din vina, o are ministerul si, nu in ultimul rand, societatea romaneasca. Cam totul este dat peste cap atata timp cat modelele din ultimul timp nu mai sunt reprezentate de oameni cu stiinta de carte ci de manelisti, fufe, inculti si incapabili…

Si pentru ca tortul invatamantului romanesc trebuia sa aibe si o cireasa in varf, se dau si rezultatele la titularizarea profesorilor. Notele inca nu au fost afisate, dar, de la inceput se stie ca jumatate din posturile scoase la titularizare, vor fi acoperite de profesori pensionari si suplinitori. Daca e asa, daca notele vor fi la fel de “bune” ca in anii precedenti, daca profesorii se chinuie de ani buni sa ia o nota de trecere la titularizare si nu reusesc, cum putem avea pretentia de a avea un invatamant bun si competitiv pe plan international? Ca pe plan national e clar, cat mai multi analfabeti, cati mai multi inculti. Cineva, odata, a zis ceva de genul “o tara plina de idioti e usor de guvernat!” Asa o fi, ca la vot se poate merge si fara stiinta de carte, buletinul de vot are “pozele” partidului si, la un pahar de vin si un piept de pui, retine si talambul pe care “poza” trebuie pusa stampila…

Vedem cu proprii nostri ochi cum tara e condusa in ultima perioada. Excelent ar spune guvernantii si acolitii lor. Execrabil ar spune cei carora le fluiera vantul prin buzunare si prin frigidere… Adevarul este ca tara este condusa asa cum meritam si asa cum ne-am asternut! Cum va simtiti dumneavoastra cand, privind la televizor, nu numai la televiziunile mogulilor, vedeti cum un copil care are nevoie de 10.000 euro pentru un transplant ce-i poate salva viata, apeleaza la mila publica in timp ce sunt taiate panglici la sali de sport carora, dupa plecarea delegatiei oficiale, li se pune lacatul? Nu va trece niciun fior cand va ganditi ca ati putea ajunge prin spitalele tarii stiind ca banii opriti din pensii si salarii ajung in luxoasele centre ale Casei de sanatate in loc de medicamente? Si, ati vazut, serviciile sanitare sunt fenomenale, dar lipsec cu desavarsire, iar angajatii caselor de sanatate vor stimulente finaciare… Cum va simtiti cand, dupa un drum obositor pe proastele drumuri ale tarii, vedeti cum cei care ar trebui sa faca ceva pentru infrastructura, se plimba cu elicopterul? Cata siguranta aveti in propriile case cand se fura focoase militare iar reprezentantii jandarmeriei spun ca nu sunt periculoase! Decat daca apuca pe mana unor specialisti… Pai se stie cine le-a luat? Iar “goagalul” e plin de informatii de specialitate… Si mai vrem sa intram in nu stiu ce spatiu european. Vor veni americanii cu scutul antiracheta! Dupa cum merge treaba, americanii ar trebui sa fie ingrijorati, iar rusii, linistiti! La cum merge treaba la noi, cativa “branconieri” de fier vor lasa baza fara rachete, spre linistea rusilor….

Ciudat este ca nimeni nu raspunde, nimeni nu-si da demisia, nimeni nu plateste. Eventual prapaditii aia de “jandarmi”, dar oricum lista de disponibilizari e pe masa ministrului si cativa “acari Paun” sunt buni oricand… Si, ca meniul sa fie complet, au disparut 75 de documente nucleare clasificate. O scrie ceva interesant prin ele , or fi « fitilul » pentru focoasele furate ?

Dar stati linistiti, in Romania e liniste. Nu e niciun pericol. Doar furtunile de vara care mai rup cate un copac sau care ridica un acoperis. Serviciile secrete isi fac datoria, bugetul le-a fost dublat. Pentru anemometre probabil…sau pentru interceptari telefonice? Ca doar vine anul 2012 si campania bate la usa. Campania electorala, nu cea agricola!

Bogdan Catalin

Foto: qibitz.blogspot.com