Peste 270 de angajatori teleormaneni au fost sanctionati pentru ca utilizau munca la negru

Reprezentantii Inspectoratului  Teritorial de Munca Teleorman au depistat in primul trimestru al acestui an 276 de angajatori care utilizau munca la negru.

Conform directorului coordonator, Dinca Viorel, I.T.M. Teleorman a efectuat, in primul trimestru ala cestui an, 435 de controale  din care au rezultat 336 de sanctiuni, printre care 106 amenzi in valoare de 481.500 lei si 230 de avertismente. In total, specialistii in legislatia muncii au depistat 167 de personae care lucrau fara forme legale.

Domeniile  care au inregistrat o prevalenta a muncii nedeclarate  sunt constructiile, agricultura, industria textila,  exploatarea si industrializarea lemnului, panificatia, prestarile de servicii sau comertul de mici dimensiuni.

Categoriile de persoane depistate ca lucrau fara forme legale sunt dintre cele cu nivel de educatie scazut si fara calificare profesionala, somerii, persoanele fara venituri sau cele cu venituri  reduse.

Sursa citata reaminteste faptul ca “incepand cu 30 aprilie 2011, intra in vigoare noile prevederi ale Codului Muncii care sanctioneaza mult mai drastic angajatorii care folosesc munca fara forme legale . Astfel, amenzile au crescut atingand un cuantum intre 10.000 si 20.000 lei pentru fiecare persoana depistata ca prestand activitate fara forme legale, iar pentru un numar de peste  5 persoane , adica incepand cu 6 persoane, aceasta se transforma in infractiune, urmand ca administratorii sau persoanele care au atributii in acest sens sa suporte rigorile legii”.

Lizeta Oprea