Biblioteca Județeană Marin Preda, în colaborare cu filiala interjudețeană Teleorman-Giurgiu a Asociației Nevăzătorilor din România, marcheaza Ziua Internațională a Educației Copiilor Nevăzători prin organizarea unui fond special, cuprinzând materiale audio și publicații braille ce va fi pus la dispoziția atât a copiilor, cât și a adulților cu deficiențe de vedere.
În urmă cu un an, biblioteca a primit sub formă de donație din partea Fundației Cartea Călătoare un player Daisy – Victor Reader Clasic X+ – și 45 de titluri cărți în format audio Daisy. Zilele acestea, fondul s-a îmbogățit cu materiale scrise în braille, dar și 20 de CD-uri cuprinzând titluri atât din literatura română, cât și din cea universală donate de filiala interjudețeană Teleorman-Giurgiu a Asociației Nevăzătorilor din România.
Din 1946, data de 13 noiembrie a fost stabilită ca Zi Internațională a Educației Copiilor Nevăzători, această dată reprezentând ziua de naştere a pedagogului francez Valentin Hauy, cel care a întemeiat prima şcoală de nevăzători din lume, la Paris, in 1784.
Marcarea acestei zile se vrea a fi un semnal de alarmă tras de organizațiile non-guvernamentale și nu numai din întreaga lume cu privire la problemele cu care se confruntă persoanele cu dificultăți de vedere.
În țara noastră există o astfel de organizație non-guvernamentală; este vorba despre Asociația Nevăzătorilor din România ce reprezintă interesele acestora la nivelul întregii ţări, fiind recunoscută atât de către autorităţile publice române, cât şi de către organizaţiile internaţionale ale nevăzătorilor.
Unul dintre drepturile de care această categorie mai puțin favorizată de soartă se poate bucura în aceeași măsură ca oricare dintre noi este acela de a se informa, de a pătrunde în lumea cunoașterii, indiferent de domeniul de interes. Iar unul dintre locurile în care pot face acest lucru este biblioteca publică.
Fondul organizat special pentru această categorie de utilizatori aiBibliotecii judetene Marin Preda se vrea a fi acea lumină pentru suflet de care are nevoie, până la urmă, fiecare dintre noi, fie că suntem copil sau adult.
Lizeta Oprea
Radio Z – Zimnicea