Se implinesc 34 de ani de la producerea celui mai mare cutremur care a lovit Romania. Cu o magnitudine de 7,2 grade Richter si o durata de 55 de secunde, seismul din 4 martie a facut la nivelul integii tari 1.571 de victime si 11.300 raniti.
Desi a fost declarat distrus aproape in totalitate, Zimnicea a inregistrat un singur deces, lucru aproape imposibil daca orasul ar fi fost distrus in proportie de 80%, asa cum a anuntat primarul din acea perioada.
Mesajul a ajuns la Nicolae Ceausescu, acesta anuntandu-si vizita la Zimnicea pentru a evalua pagubele. Asa a ajuns dictatorul sa-si propuna sa faca din Zimnicea “un oras model si modern”.
Oraşul a fost ocupat de o armata de constructori veniti din Vâlcea, Caraş-Severin, Neamţ, Sibiu, Ialomiţa, Gorj sau Maramureş. Atunci au fost construite 2.000 de apartamente, portul, centrala termica pe baza de carbune, fabrica de zahar si cea de tevi, intreprinderea de pasmanterie, Şcoala Generala Nr 1, Cresa, Spitalul, Grădiniţa nr. 5, Casa de cultură, Primăria, Poşta, cinematograful si Liceul teoretic.
Proiectul “ Zimnicea – un oras model si modern” nu a durat mult, Ceausescu revenind in oras si anuntand ca datorita faptului ca tara nu mai are fonduri, lucrarile se vor sista.
Asa se face ca si acum, Zimnicea, pare un oras neterminat.