Schema pensiilor…Ponzi

Am rasuflat usurat in ziua in care am aflat ca Romania exporta banane. In sfarsit am devenit o republica bananiera! O lunga perioada de timp am crezut ca suntem republica corcodusiera sau dudifera, dar lucrurile s-au stabilit…exportul Romaniei e tare la masini de la Pitesti, care fie vorba intre noi sunt ale francezilor, in textile, desi astea sunt cam italiene sau englezesti si in fructe exotice. S-a terminat cu merele romanesti sau strugurii de podgorie. Exportam … banane ! inaintam pas cu pas catre viitor. Ieri republica corcodusiera, azi republica bananiera, maine ? ramane de vazut ce va fi maine…

Cel putin avem guvernanti. Guvernanti care, culmea, asteapta de la noi intelegere si incredere. Eu ma intreb ce cauta acolo unul ca ministrul muncii care nici macar el nu crede in ceea ce face?

Pana mai ieri ne spunea ca din zece milioane si jumatate de romani apti de munca, lucreaza doar sase milioane. Bun pana aici. Mai sunt un milion si jumatate care muncesc la negru. Fac sapte milioane jumatate. Raman trei milioane fara loc de munca. Atunci, dupa legile matematicii, somajul nu este de 28,5 %? De ce in acte apare un somaj in jur de 8%? O sa-mi spuneti ca restul, de la 8 la 28,5, primesc ajutor social. Asa o fi, dar ajutorul social este mai mic decat somajul si aia tot someri sunt daca nu au loc de munca… Oricum, ministrul rezolva problema, ofera cam 8.000 locuri de munca. Super suficient pentru patru milioane de someri!

Mai nou, ca totul sa para roz, frumos si pe drumul iesirii din criza, ministrul muncii spune ca sistemul de pensii este asemenator unei scheme Ponzi, adica un sistem piramidal. Va intrebati cine  a fost Ponzi. Un italian, smecher, care a emigrat pe Taramul Fagaduintei, adica in Statele Unite ale Americii. Aici, in anul 1903, el a aplicat schema care ii poarta numele. Această schemă constă într-o operație de plătire a unor investitori cu proprii lor bani pe care i-au investit, sau cu banii investitorilor ulteriori, și nu cu profitul realizat din eventualele investiții ce se presupune că se fac. Schema Ponzi necesită o rulare continuă a fondurilor, necesitând în permanență noi investitori, care să îi plătească pe cei vechi. Adica, pe intelesul nostru, o schema gen Caritas. Va mai aduceti aminte? Cati dintre dumneavoastra mai au chitantele lui Stoica de la Cluj? Acest mod de a învârti banii nu poate avea un final fericit, deoarece câștigul este mai mic decât venitul. Ce iei pe mere dai pe pere, plus 2-3 măsline și-o gutuie. De obicei inițiatorii unei astfel de afaceri sunt prinși de Poliție, sau sunt dați pe mâna Justiției.

Pai daca ministrul care se ocupa de fondul national de pensii spune aceste lucruri, de ce nu se preda Politiei? Sau Justitiei? Ca oricum, mai devreme sau mai tarziu, fiind vorba de frauda, tot acolo ajunge…sau, poate, e claustrofob si nu vrea la “mititica”…

Cum poti sa faci astfel de declaratii? Cum poti sa spui ca statul roman face investitii frauduloase si sa nu-ti dai demisia cand tu conduci asta? Si, intrebarea care se naste automat, cum mai putem avea incredere in propriul stat daca face astfel de afaceri? De ce sa mai platim taxe si impozite? Cum sunt folositi scesti bani, tot in mod fraudulos?

Din pacate acest “super” ministru reia o tema pe care acum cativa ani, Zeus, marele conducator al statului, o lansa pe piata. Va mai amintiti? La vremea respectiva, “carmaciul”, ne spunea sa nu avem incredere in stat, ca nu stie sa aibe grija de banii nostri, sa avem incredere in fondurile private… asa sef, asa subaltern… si ne mai miram de ce suntem unde suntem! Dar, cel putin, vom avea sa ne umplem burta cu banane daca cartofii sunt prea scumpi. Pe urma…ne paduchem in piata publica si iesim din criza… Falnic popor…mandru carmaci…

Redactor: Bogdan Catalin