A revenit iarna

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în intervalul 22.01, ora 12.00 – 23.01, ora 23.00 va ninge şi se va depune un strat nou de zăpadă, iar vantul va prezenta intensificări viscolind şi troienind zăpada. Sunt vizate judetele Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Dolj, Olt, Vâlcea, Teleorman, Argeş, Giurgiu, Dâmboviţa, Ilfov, Prahova, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Tulcea, Constanţa, Galaţi, Vrancea, Vaslui, Covasna şi parţial în Sibiu şi Braşov, dar si capitala.

Conform purtatorului de cuvant al CJ Teleorman, Petru Savusca, pe toate drumurile judeţene se acţionează cu cele 118 utilaje din dotare (autogredere, auto cu lamă, auto cu lamă şi răspânditor de sare, tractoare cu greder semipurtat), iar pentru prevenirea alunecuşului se răspândeşte material antiderapant (amestec de sare şi nisip).

Poliţia Rutieră organizează filtre pe drumurile pe care se circulă în condiţii de iarnă, pentru depistarea şi sancţionarea şoferilor care nu au maşinile echipate corespunzător pentru a circula în astfel de condiţii.

Poliţiştii menţionează că circulaţia maşinilor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone este interzisă pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, dacă nu au pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante.

Pentru evitarea producerii eventualelor accidentelor, Centrul Infotrafic face următarele recomandări participanţilor la trafic:

• adaptaţi viteza la condiţiile de drum(ceaţă, carosabil acoperit cu zăpadă, gheaţă sau polei);

• determinaţi toţi ocupanţii autovehiculului pe care îl conduceţi să-şi cupleze centura de siguranţă;

• asiguraţi buna funcţionare a sistemelor de iluminare-semnalizare şi climatizare-dezaburire;

• nu bruscaţi comenzile autovehiculului;

• folosiţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei;

• măriţi distanţa de siguranţă în mers între autovehicule;

• folosiţi cu precădere frâna de motor;

• pietonii sunt sfătuiţi să traverseze doar prin locurile marcate sau semnalizate şi numai după ce sunt siguri că şoferii le acordă prioritate de trecere.