Teleormanul se afla in topul judetelor sarace

Datele publicate de Comisia Naţională de Prognoză arata ca recesiunea a adâncit discrepanţele dintre judeţele ţării.

Asa cum era de asteptat, Teleormanul se incadreaza in randul judetelor sarace. Desi cele mai mari prăbuşiri ale PIB-ului  în 2009 au fost în Mureş şi Galaţi, nici judetul nostru nu sta mult mai bine, 3.484 euro/ cap de locuitor, in timp ce la polul ops, Ilfovul are 14.289 euro/cap de locuitor.

Angajatorii din 35 de judeţe ale ţării cheltuiesc anual cu salariile unui lucrător mai mult decât produce fiecare locuitor al respectivului judeţ, arată datele Comisiei Naţionale de Prognoză. În Bucureşti, unde nivelul salarial este cu mult peste media ţării, ca şi raportul PIB pe cap de locuitor, cheltuielile angajatorilor cu salariul fiecărui lucrător reprezintă doar 66% din cât produce fiecare locuitor al Capitalei (PIB/cap de locuitor). In Teleorman insa, aportul dintre PIB/cap de locuitor şi salariul mediu brut anual, ajunge la 173% din nivelul PIB/cap locuitor.

Nici in ceea ce priveste numarul de angajati nu stam bine. In Teleorman se inregistreaza 51,7 mii de angajati si o rata a somajului de 10,8%, iar lefurile sunt dintre cele mai mici – 1.141 lei este salariul mediu net, fata de 1.891 cat este in Ilfov, judetul cu cele mai mari castiguri salariale.

Lizeta Oprea