SI, TOTUSI, SE MERITA UN CONCEDIU PE LITORALUL ROMANESC ?

Am sa incerc sa prezint faptele asa cum le-am vazut eu…concluziile le trageti dumneavoastra.

Intr-o buna dimineata, cu noaptea in cap chiar, am plecat impreuna cu sotia si o familie de prieteni, catre litoralul romanesc. Ceva idei preconcepute erau, doar ne uitam cu totii la televizor…dar, o data pe an, merita cateva zile de relaxare in care sa uiti de tot si toate. Incarcati cu energii pozitive, ora matinala nu a fost o problema. O problema a fost drumul pana la Giurgiu. Ca sa evitam aglomeratia de sfarsit de saptamana de pe Magistrala Soarelui, am hotarat sa mergem pe vechiul drum catre mare, pe malul Dunarii. Asa cum spuneam, pana la Giurgiu, drumul a fost tare prost. Ai nevoie de nervi tari si masina cu suspensii bine puse la punct. Iesind din Giurgiu si pana la Constanta, drumul a fost foarte bun. Si liber! Pentru cei ce vor dori sa urmeze acest drum, il recomand, macar pentru senzatia trecerii cu bacul la Chiciu-Ostrov, dar si pentru frumoasele peisaje ale Dobrogei. Un drum cu serpentine, vai si dealuri, ca, la un moment dat, aveai impresia ca esti la munte. Si, nu in ultimul rand, kilometrii intregi de drum pavat cu piatra cubica…cata munca depusa acolo…

Daca ai un pic de timp, te poti opri la Adamclisi, pentru a arunca o privire inapoi, spre anii cand poporul roman inca nu era format si cand stramosii nostri inca mai luptau pentru pamantul rodnic al Daciei.

Dupa cateva ore de drum, am ajuns la Constanta. Aici a inceput nebunia sfarsitului de saptamana…aglomeratia pe sosele. Am ales pentru concediu o statiune mai linistita. Am vrut soare, mare si …liniste. In viata noastra e atata tumult incat e nevoie si de o farama de liniste. Hotel mare, cu conditii bune. Aer conditionat! Intr-o perioada de canicula, chiar daca briza marii si-a facut simtita prezenta, fara aer conditionat ar fi fost tare greu. Plaja, relativ curata, plina de turisti. Aveam sa aflam ulterior, ca anul trecut au fost cam de 5 ori mai multi…dar noua ni s-au parut multi. Asa e sub influenta primei impresii. Marea, curata, fara alge, cu valuri inspumate si…foarte, foarte calda. In rest, totul asa cum mi-l aminteam…negustori ambulanti cu scoici si “namol original”, banane si kurtos, ziare si parfumuri…la alegere. Bineinteles, poza la minut cu maimutica Kiki, crocodilul Bill si poneiul Pony-Pony.

Din pacate plaja nu se curata in fiecare dimineata…asa ca, resturile de platic, chistocurile de tigara si cojile de seminte erau la ele acasa. De ce se arunca totul pe nisip cand cosurile de gunoi zac nefolosite la 2 pasi? Greu de spus…

Daca nu esti prea pretentios, daca mancarea de la “impinge-tava” iti place, reusesti sa stai cateva zile. Totul este foarte scump, de la o inghetata pana la friptura, de la paharul cu bere pana la biletul de spectacol de la Gradina de Vara. Dar, cand esti hotarat sa te distrezi, nu mai tii cont de toate astea.

Pentru ca am fost intr-o statiune linistita, viata de noapte a fost aproape inexistenta. Aici ma refer la discoteci si cluburi. O plimbare pe malul marii sub lumina lunii, ofera insa destula satisfactie si liniste sufleteasca. In rest, ce poti face? Poti colinda prin magazine, prin bazar sau prin orasul din imediata apropiere. Unele imagini sunt insa dezolante. Hoteluri parasite care arata ca dupa un bombardament, altele intregi dar fara turisti, zone verzi necuratate de ani de zile si, bineinteles, caini comunitari…destul de multi si uneori destul de agresivi.

Daca se intampla ca timpul sa nu-ti permita mersul pe plaja, microbuzele te pot duce in orice parte a litoralului doresti. Sunt destule lucruri care pot fi vazute. Depinde de ceea ce-ti place, de la bazar la muzeu, de la magazine de lux la piete aglomerate, de la porturi si faleze la plaje salbatice si putin folosite de turisti.

Una peste alta a fost frumos, poate si timpul care a fost excelent, poate si marea calda, sau, poate, pur si simplu plecarea in concediu ne-a oferit o frantura de placere care sa mai atenueze din grijile zilnice. Asadar, pentru anul viitor, daca vom reusi sa facem ceva economii, vom merge din nou cateva zile de concediu pe litoralul romanesc…

Redactor:  Bogdan Catalin