Sfaturi pentru o toamna sanatoasa

 

Am intrat in luna octombrie, „brumarelul” anului, iar temperaturile din termometre scad pe zi ce trece.  Aerul devine mai aspru, mai uscat, vantul este mai rece si zilele tot mai scurte. Toate aceste modificari, desi normale, pot avea consecinte negative asupra sanatatii si starii de spirit.

Nu trebuie sa uitam ca tot anotimpul toamna ne ofera si cele mai bune resurse pentru cresterea imunitatii si, prin urmare, pregatirea organismului in fata schimbarilor vremii.

In continuare va prezentam o lista cu super-alimente de sezon:

Vegetale:
– Dovlecei: bogati in caroten si carotenoizi – lupta impotriva bolilor de inima;
– Cartofi dulci: fibre si potasiu – scad tensiunea arteriala;
– Sfecla: acid folic, fibre, vitamina C si fier – previne cancerul de colon;
– Ciuperci: seleniu si antioxidanti – protejeaza impotriva agentilor poluanti din mediu;
– Ceapa: vitamina C si fibre – scade riscul de cancer ovarian;
– Nap si sfecla: antioxidanti si vitamina K – sprijina functia de coagulare a sangelui;
– Afine: proantocianidina – previn afectiunile gingiilor si aduc beneficii tractului urinar;
– Nuci: acizi omega 3 – reduc riscul de boli cardiovasculare;

Fructe:
– Pere: fibre, vitamina A, B1, B2, C, E, acid folic, antioxidanti – previn cancerul, au efect diuretic si laxativ, scad nivelul de colesterol din sange si previn hipertensiunea;
– Mere: flavonoizi, polifenol, antioxidanti, acid malic – previn afectiunile digestive, scad nivelul colesterolului si reduc bolile de piele;
– Struguri: flavonoide, vitamnina A, B, C, calciu, fosfor – previn constipatia, guta, reumatismul, bolile de piele si afectiunile ficatului;
– Gutui: vitamina A, fibre si fier – reduc riscul de cancer, efect tonic, antiseptic, analeptic, astringent si diuretic;
– Clementine: vitamina C, fibre, aid folic, potasiu – ajuta la scaderea in greutate, imbunatatirea vederii, reducerea stresului;
– Macese: vitamina C, E, A, D, antioxidanti, – reduc simptomele osteoartritei, artritei reumatoide, bolii Crohn;
– Castane: vitamina D, riboflavin, calciu, fosfor, fier – sursa de energie, reduc febra, calmeaza durerile reumatice;

 

 

 

 

 




 

IMPORTANT: Cei care preiau informaţii de pe site-ul www.infoteleorman.ro sunt obligati sa specifice sursa informaţiei cu link către site, unde este cazul.

Preluarea fără cost a unor materiale de presă se poate realiza doar în limita a 500 de semne, dar fără a depăsi jumătate din articolul sau stirea în cauză, asigurându-se astfel atât libera circulaţie a informaţiei, cât şi caracterul de „revistă a presei” susţinut de paginile de internet în cauză. In mod obligatoriu, în aceste cazuri, trebuie citată sursa informaţiei. Preluarea a mai mult decât cele prevăzute anterior se poate realiza doar în condiţiile unui acord, financiar sau de altă natură, încheiat cu deţinătorul drepturilor de autor.