Romanii sunt inselati, fiind facuti sa creada ca vor castiga bani frumosi prin strangerea de adeziuni pentru casele private de sanatate

Ministerul Sanatatii s-a autosesizat cu privire la aparitia unor „agenti pentru reforma sanatatii” care promit castiguri importante din strangerea de adeziuni la viitoarele case private de asigurari de sanatate.

Toate formele de asigurare – indiferent ca acestea sunt de tip facultativ sau obligatoriu – se incheie doar de catre companiile de asigurare autorizate, fie prin personal propriu, fie prin intermediari autorizati sa desfasoare activitate in piata de asigurari.

În ultimele zile a apărut un fenomen îngrijorător care se dezvoltă la limita legii şi care prevede un sistem piramidal de colectare a unor adeziuni pentru viitoarele case private de asigurări de sănătate. Vreau să trag un semnal de alarmă şi să subliniez că, deocamdată, legislaţia privind asigurările de sănătate este neschimbată. Orice modificare operată va fi făcută publică de către autorităţi, astfel încât cetăţenii să cunoscă exact şi corect modul în care pot accesa sistemul de asigurări private de sănătate”, a declarat RITLI Ladislau, ministrul Sănătăţii.

Asiguraţii trebuie să ştie că aceste firme care au apărut recent pe piaţă nu sunt autorizate, tabelele pe care le întocmesc cu date personale ale cetăţenilor sunt lipsite de valoare juridică. Mai mult, reprezintă un risc să prezinţi date personale unor persoane necunoscute.

Noul proiect de lege privind reforma în Sănătate este în lucru. Atunci când acesta va fi finalizat, iar sistemul de asigurări de sănătate private conturat, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate îl vor pune în dezbatere publică.

Si in judetul Teleorman au aparut asemenea oferte. Diferite persoane recruteaza neoficial oameni dispusi sa castige bani din strangerea de adeziuni pentru casele private de sanatate. Persoanelor interesate li se pune in fata un contract de prestari servicii care are drept scop instruirea si sustinerea unei serii de cursuri  contra unor sume de 60 -70 de lei.

Firmele care promit castiguri pentru adeziuni la casele private de sanatate actioneaza in afara legii, iar astfel de practici se pedepsesc cu inchisoare intre 3 luni si trei ani, sau cu amenda penala de la 20.000  la 100.000 de lei.