Rata somajului se mentine in aceleasi limite

La nivelul judetului Teleorman, la sfarsitul lunii noiembrie, s-a inregistrat o rata a somajului de 10.56%, cu 0.04% mai scazuta fata de luna octombrie si de asemenea cu 0.94% mai scazuta comparativ cu luna octombrie 2009, acest fenomen fiind datorat cresterii populatiei active, precum si printr-un program de masuri implementat pentru reducerea ratei somajului.
Conform purtatorului de cuvant al AJOFM Teleorman –
Iuliana Badica, numarul somerilor, in evidenta, la 30 noiembrie 2010, era de 18.286 someri, din care 6.962 femei, cu 45 someri mai putin fata de luna anterioara.

Din totalul somerilor, 6.514 primesc indemnizatie de somaj.
In functie de localitatea de domiciliu au fost inregistrati in luna noiembrie 2010, in mediul urban, un numar de 5.027 someri, iar in mediul rural 13.259. Aceste diferente se inregistreaza datorita concentrarii majoritatii angajatorilor in municipiile judetului, cat si a numarului mare de persoane care locuiesc in mediul rural.
Somerii neindemnizati detineau la sfarsitul lunii noiembrie 2010 o pondere de 64.38%, majoritatea provenind din mediul rural, fiind beneficiari ai prevederilor Legii nr 416 / 2001, privind venitul minim garantat, si care nu au posibilitati de naveta si locuinta pentru a cauta si ocupa un loc de munca in municipiile judetului, unde sunt concentrate majoritatea locurilor de munca declarate vacante de agentii economici. Structura acestor categorii de persoane defavorizate precum si cererea de personal calificat pe piata muncii, determina stagnarea acestora in evidentele A.J.O.F.M Teleorman, devenind, cel mai adesea, someri de lunga durata.