„Alerta rapire copil”

Inspectoratul General al Poliţiei Romane, în parteneriat cu Parchetul de pe langa Înalta Curte de Casatie si Justitie si Centrul Roman pentru Copii Disparuţi si Exploatati Sexual „FOCUS”, au lansat campania de informare „ALERTA RAPIRE COPIL”.

Proiectul, finantat cu fonduri europene, are ca principal scop prezentarea publicului larg a mecanismul de alerta a populatiei în cazul răpirii sau disparitiei unui copil în împrejurari in care viata sau sanatatea ii sunt puse in pericol.

Conform purtatorului de cuvant al Inspectoratului de Politie Teleorman, comisarul Adrian Ilicea, ALERTA RAPIRE COPIL este un mecanism national de alertare a populatiei, de la care asteptam un sprijin important in cazul in care se inregistreaza rapirea unui copil. In cazul de rapire, mecanismul nu se declanseaza decat atunci cand este vorba despre o rapire certa sau de o disparitie suspecta, care sunt indicii ca viata copilului este pusa in pericol. Odata cu lansarea acestei campanii, in acesata saptamana, mecanismul este pus in lucru si atunci cand se va inregistra o situatie de rapire de copil, noi suntem apti sa intervenim imediat si sa desfasuram toate activitile pentru identificarea copilului si inapoierea lui in familie.”

Mecanismul de alertă va putea fi declanşat numai dacă sunt întrunite cumulativ, următoarele criterii:

  • Copilul are vârsta de până la18 ani;
  • Copilul se află în una din următoarele situaţii :
    • A fost răpit în prezenţa unor martori ;
    • A dispărut şi, fie din datele de anchetă rezultă că acesta ar fi fost răpit, fie din circumstanţele în care a dispărut, rezultă că viaţa sau sănătatea îi sunt puse în pericol (poate suferi traume grave fizice sau psihice) ;
  • informaţiile deţinute de organele de anchetă, odată diseminate, pot conduce la identificarea victimei sau a suspectului.

Lizeta Oprea