Proiect Comenius “Let’s play and talk”

Jocul este crucial pentru dezvoltarea copiilor din punct de vedere social, emotional, fizic si cognitiv. Cu ocazia jocului copiii isi folosesc toate cele 5 simturi, isi descopera, dezvolta si exerseaza calitatile, abilitatile, talentele si inclinatiile. Dar se constata ca in ultimii 30 de ani copiii nu mai stiu sa se joace, televizorul si jocurile de pe computer si INTERNET ii indeparteaza de la jocurile traditionale care ii ajutau sa socializeze, sa se cunoasca si sa se bucure de copilarie impreuna cu copiii din vecini, de la scoala sau intalniti cu diverse ocazii. Tot mai multi copii petrec prea multe ore in compania personajelor virtuale, acest lucru afectandu-le pe termen lung dezvoltarea psihologica. Petrecerea timpului in fata unui monitor poate ii scuteste pe parinti de efortul de a-i supraveghea dar sigur acesti copii nu vor sti niciodata sa isi imparta lucruile si cu altii, vor fi foarte egoisti, nu-si vor astepta randul, nu vor fi sociabili, nu vor avea mila si toleranta pentru semeni, vor fi insingurati si de cele mai multe ori nu vor avea nici cele mai simple si de baza maniere de convietuire in comun. Copiii trebuie sa interactioneze cu ceilalti copii si adultii din jurul lor, sa incerce si sa experimenteze singuri si asta se face prin jocurile traditionale ale copiilor. Jocul are rol terapeutic pentru cei care nu au suficienta initiativa si curaj sa intre in competitie cu altii, le intareste vointa si atentia, este esential pentru dezvoltarea personalitatii copiilor, dezvolta abilitati si competente de baza, da sens apartenentei la grup, solidaritate, spirit de echipa, respect pentru reguli, ajutandu-i sa creasdca sociabili, empatici, intelegatori si cu o buna dezvoltare fizica si psihica.

Clubul Copiilor Zimnicea este unul din cei 4 castigatori din Jud. Teleorman al unui proiect COMENIUS, parteneriat scolar – proiect multilateral din anul 2010. Proiectul „LET’S PLAY AND TALK” se va desfasura pe o perioada de doi ani, adica pana in iunie 2012 si va avea ca scop final cresterea capacitatii de socializare a copiilor prin intermediul jocului, redescoperirea jocurilor traditionale de societate ale copiilor, crearea de jocuri amuzante si care sa implice cat mai multi participanti. Mentionez ca echipa proiectului este formata din d-na prof. Turcan Camelia, directorul Clubului Copiilor Zimnicea si prof. Alexandru Cozaru, Cercul de fotbal.
Partenerii din proiect sunt scoli din Franta, Spania, Irlanda, Bulgaria, Turcia si Romania, respectiv Clubul Copiilor Zimnicea. Proiectul a debutat pentru toti partenerii pe data de 1 octombrie 2010 printr-o lansare de baloane care sa duca spre cer gandurile si bucuria tuturor copiilor.
Prima intalnire de proiect s-a desfasurat la Zimnicea – Romania si Svishtov – Bulgaria, in periaoada 19-24 octombrie. La Zimnicea, in holul noii cladiri a Clubului Copiilor s-au prezentat oaspetilor, adica 35 de profesori si 13 elevi din cele 5 tari, jocuri traditionale de societate ale copiilor, descoperite si aduse in fata numerosului public impreuna cu doamnele invatatoare de la toate scolile din oras, precum si al grupului de copii de la Liceul Teoretic Zimnicea, coordonat de d-na prof. Rogojina Alexandra. S-a plecat de la jocuri simple ale copiilor mici si foarte mici pana la jocul traditional al caprei, paparudelor, Dragaica, Scaloianul. A urmat un seminar si atelier de lucru in care s-au prezentat toate scolile precum si imagini de la fiecare unitate de invatamant,  apoi avand loc o ampla discutie intre invatatorii si profesorii participanti la activitati despre sistemele de invatamant din fiecare tara, modul de organizare, de notare, curricula, nivel de dificultate pe nivele de varsta, orar scolar, notare si evaluare, etc.
Tot cu aceasta ocazie s-a stabilit programul vizitelor urmatoare precum si intalnirile lunare pe INTERNET, prima din acestea desfasurandu-se pe data de 12 Noiembrie, cand am sarbatorit impreuna Zilele Europei- Saptamana educatiei globale. Copii de gradinita si ciclu primar din toate cele 6 tari s-au intalnit prin intermediul camerei web, a microfonului si programului SKYPE, s-au prezentat, au cantat si au spus poezii, dar in primul rand s-au cunoscut si vazut. Cu aceasta ocazie, copiii romani au aflat ca jocurile prezentate de ei in octombrie la prima intalnire sunt acum cunoscute si jucate de catre foarte multi copii din celelalte tari partenere.
Pentru anul viitor sunt prevazute alte doua intalniri, in mai la Santiago de Compostela Spania si in octombrie la Aydin Turcia. Pentru aceste intalniri vom avea de pregatit un joc de carti care sa fie jucat de cel putin 30 de copii. Construirea strategiei jocului, a regulilor si formei cartilor o vom face prin colaborare si lucrand pe e-mail si SKYPE la finalizarea lor.