Primaria Purani a prezentat sambata „Strategia de Dezvoltare Locala Durabila a Comunei”

Primaria comunei Purani, din judetul Teleorman, a organizat  sambata, 5 noiembrie a.c., conferinta de prezentare a programului „Strategia de Dezvoltare Locala Durabila a Comunei Purani”. Reprezentantii administratiei locale au demarat acest proiect ca parte a unei strategii pe termen lung, prin care urmaresc cresterea nivelului de trai al persoanelor ce locuiesc in comuna.

Perioada decembrie 2010 – decembrie 2011 reprezinta, pentru liderii locali, o perioada continua de perfectionare a competentelor administrative, ceea ce se traduce, la nivelul localnicilor, intr-o imbunatatire a calitatii serviciilor publice furnizate de Primaria Purani.

Programul urmareste 3 directii – cea economica, sociala si ecologica –, insa finalitatea sa consta in elaborarea unui plan complex de dezvoltare a comunei, obtinut prin colaborarea stransa intre reprezentantii administratiei publice cu cetatenii si cu mediul de afaceri. „Aceasta conlucrare nu era posibila in masura in care membrii administratiei nu aveau pregatirea necesara pentru a raspunde propunerilor de proiecte inaintate de membrii comunitatii locale. In consecinta, am selectat zece persoane cu rol de coordonare si executie din cadrul Primariei pentru o serie de cursuri de formare si specializare profesionala, astfel incat sa largim sfera de competenta si sa devenim capabili de a dezvolta programe diverse, relevante pentru locuitorii comunei” declara Emil Stroescu, Primarul comunei Purani.

Pe tot parcursul programului sunt organizate dezbateri publice, la care sunt invitati membrii intregii comunitati cu scopul de a-i incuraja sa se implice activ in procesul de luare a deciziilor locale. Domnul primar explica faptul ca astfel a fost urmarita latura sociala a Dezvoltarii Durabile, care se concretizeaza prin imbunatatirea comunicarii intre membrii administratiei si locuitori. Nu in ultimul rand, intregul demers este plasat sub sfera ecologiei, printr-un efort constant de reciclare si utilizare in mod rational a resurselor.

„Vrem calculatoare in scoli si treieratoare pe camp. Dar, pentru a ne atinge scopul, noi suntem cei care trebuie sa invatam sa ne folosim cat mai bine de resursele disponibile. Prin acest proiect, facem primul pas pe noul drum destinat dezvoltarii comunei noastre”, a adauga domnul Primar Emil Stroescu.

Lucruri  pe care probabil nu le stiati despre comuna Purani:

–         Stiati ca autoritatile au desfintat comuna Purani, in 1950, dupa ce locuitorii s-au revoltat impotriva taxelor de razboi ce trebuiau platite?

–         Stiati ca numele comunei Purani provine de la „pur”, usturoiul salbatic ce crestea in padurea din apropierea satului?

–         Stiati ca numele comunei Purani a fost, initial, Mitropolia, pentru ca fusese infiintata pe pamanturile bisericii Glavacioc?

–         Stiati ca, in al doilea Razboi Mondial, nemtii au ajuns pana in comuna Purani in cautarea lemnului de stejar pedunculat, o specie pretioasa, recunoscuta pentru rezistenta ei in conditii de umezeala?

–         Stiati ca biserica Sfintii Imparati Constantin si Elena din Puranii de Sus este inscrisa pe lista monumentelor istorice, fiind recunoscuta ca una dintre putinele biserici de lemn din Romania care isi pastreaza o parte din acoperisul original din tabla de fier?

–         Stiati ca persoanele care au inceput demersurile pentru reinfiintarea comunei Purani au fost o simpla invatatoare si un brigadier silvic?

–         Stiati ca, desi comuna Purani are o vechime de mai mult de 500 de ani, ea e considerata o asezare tanara intrucat exista in formula din prezent de doar 7 ani?