Peste 44.000 de teleormaneni sufera de hipertensiune arteriala

Directia de Sanatate Publica Teleorman, prin Compartimentul de Evaluare si Promovare a Sanatatii a organizat o actiune in central orasului Zimnicea cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale.

Tema propusa anul acesta este „Măsoară-ţi tensiunea arterială!“, ,,Consultă-ţi medicul şi când esti sănătos“ si se desfasoara sub sloganul – „Verifică-ţi tensiunea arterială – mentine-o la valori normale”.

In cadrul actiunii de astazi, zimnicenii au beneficiat in mod gratuit  de masurarea tensiunii arteriale, determinarea monoxidului de carbon in aerul expiran (pentru fumatori), consiliere gratuita si material consultativ.

Scopul campaniei este constientizarea populaţiei despre riscurile HTA, incurajarea practicarii metodelor de diagnosticare precoce si prevenire, obiectivele principale fiind cresterea numarului de persoane care isi verifica TA regulat, precum si acelora care adopta măsuri care sa previna aparitia HTA. Hipertensiunea arterială este cea mai raspândită boală cronică, fiind in acelasi timp factor de risc pentru o mulţime de alte probleme medicale, ca accidentul vascular cerebral, infarctul de miocard, afecţiuni ale vaselor sanguine, afectarea rinichilor, pierderea vederii etc.

Dacă în 2000, numărul de adulţi cu HTA la nivel global era de 972 milioane, se aşteaptă ca acesta să crească la 1,56 miliarde în 2025!

La nivel judetean, in Teleorman anul  2008 a inregistrat 40.600 de cazuri, anul 2009 –  42.700, iar 2010 – aproximativ 44.000 de cazuri de HTA.InfoTeleorman

Lizeta Oprea