Noi informatii in cazul politistului teleormanean care a ajutat la obţinerea frauduloasă de permise auto

Agentul principal de poliţie Marius Nicolae , cel care a  ajutat la obţinerea frauduloasă de permise auto, contra unor sume de bani, folosind aparate de emisie-recepţie şi fişe falsificate, a fost pus sub actzatia de infracţiuni de corupţie in data de 19 octombrie 2010, dispunându-se şi măsura de arestare preventivă pentru 24 de ore, după care Tribunalul Teleorman a decis arestarea preventivă pentru 29 de zile. Curtea de Apel Bucureşti a infirmat, însă, decizia instanţei teleormănene şi, la data de 25 octombrie, a dispus punerea lui în libertate.

Pe numele lui Marius Nicolae şi al complicelui său, Cîrjaliu Cezar George, mai exista un dosar în instanţa teleormăneană, din 2009, acesta fiind acuzat că ar fi facilitat obţinerea frauduloasă a 20 de permise de conducere auto contra unor sume de bani.

Conform Romania Libera, cel de-al doilea dosar de cercetare pe numele poliţistului şi al complicelui său a fost întocmit ca urmare a unei sesizări făcute de unul dintre „beneficiari”. Mai precis, Bădălan Gheorghe, rom din comuna Lunca, judeţul Teleorman, analfabet, i-a reclamat pe cei doi că nu i-au dat permis de conducere auto, deşi le-a plătit suma de 12.000 de lei, care i-a fost cerută.

Cercetările la al doilea dosar s-au dovedit importante pentru că s-a reuşit descoperirea mecanismului folosit pentru a păcăli sistemul IT, potrivit procurorului de caz.
„Dacă la examenul de traseu era foarte uşor de fraudat fiind numai poliţistul şi solicitantul de permis, la sală interveneau nişte dificultăţi pentru că se lucrează pe calculator. Cercetările din acest dosar au dovedit şi această metodă, dar şi altă metodă de fraudare”, a declarat procurorul de caz.

După primul dosar, Marius Nicolae, în loc să realizeze gravitatea faptelor, şi-a continuat „activitatea” şi a îmbunătăţit „metodele”. Potrivit rechizitoriului întocmit de procuror, poliţistul a reuşit să învingă sistemul IT şi, mai mult decât atât, „ingeniozitatea infracţională a învinuitului Nicolae Marius a dus la o metodă perfecţionată de eludare completă a celor două examene, cu un risc mult mai scăzut şi eficienţă maximă”.

Concret, pe baza declaraţiilor lui Bădălan Gheorghe, s-a descoperit că metoda prin care a fost învis calculatorul la proba teoretică a constat în folosirea unui aparat de emisie-recepţie pe care candidatul trebuia să-l poarte la mână. Poliţistul, aflat într-o încăpere alăturată, indica varianta corectă de răspuns prin pronunţarea unui nume de oraş sau de persoană care începea cu litera respectivă.

Se pare ca ulterior, poliţistul a „perfecţionat” metoda de aşa manieră încât „solicitantul” nici măcar nu mai trebuia să se aşeze în faţa computerului. Profitând de faptul că până în anul 2005 evidenţa posesorilor carnete de conducere era ţinută manual într-un registru şi prin nişte fişe, îşi punea „clienţii” să facă o cerere ca şi când ar fi avut carnet de conducere mai de mult, dar l-ar fi pierdut, după care falsifica fişa unui conducător auto care se afla în cartotecă şi trecea pe ea numele şi prenumele celuilalt şi o serie fictivă a unui carnet de conducere.

Pe numele lui Marius Nicolae şi al complicelui său sunt, acum, două dosare pe aceeaşi speţă care se vor conexa în instanţă. Cei doi vor fi judecaţi în libertate, conform sentinţei Curţii de Apel Bucureşti. Poliţistul Marius Nicolae a demisionat de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare Vehicule Teleorman (SPCRPCÎV) la data de 1 noiembrie 2010.