La nivelul judetului nostru, specialistii Directiei Sanitar – Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor estimeaza ca anul acesta, de Craciun, vor fi sacrificati aproximativ 80.000 de porci. Pana acum nu a fost inregistrat niciun caz de infestare cu trichinella spiralis.
In toate localitatile urbane si rurale din judet, programul zilnic de lucru al personalului medico-sanitar implicat in efectuarea analizelor trichineloscopice a fost prelungit cu doua ore. Tariful practicat de medicii veterinari pentru aceasta analiza, la Zimnicea, este de 15 lei, insa in unele localitati din judet taxa poate ajunge si pana la 20 de lei.
Reprezentantii DSVSA Teleorman recomanda celor care cumpara carne de porc in aceasta perioada sa se aprovizioneze numai din magazinele specializate si cu aprobare sanitar veterinara.
Trebuie stiut faptul ca trichineloza este o boală parazitară, care apare la porci, dar care poate fi transmisa si la om, cu urmări foarte grave, prin consumul de carne de porc infestată. Diagnosticul parazitologic se pune prin examinarea la microscop a mai multor bucăţi de carne de la animalul sacrificat, prelevate din diferite părţi ale corpului, în general din părţile bine vascularizate. Examenul se numeşte trichineloscopie, şi este obligatoriu pentru toţi porcii a căror carne se comercializează în mod oficial. Pericolul îmbolnăvirii apare în situaţia comerţului neautorizat, în care animalul sacrificat nu are certificat de trichineloscopie. Pentru porcii scarificaţi şi consumaţi în gospodăria proprie, riscul neefectuării acestei analize este al proprietarului.
Trichineloza este produsă de un vierme nematod denumit Trichinela Spiralis. După consumul de carne de porc infestată, capsula care înconjoară parazitul este dizolvată împreună cu alimentele în stomacul omului şi în intestinul subţire.
După consumarea cărnii infestate, la primele simptome, trebuie luate purgative, pentru eliminarea alimentelor din stomac şi intestine, apoi trebuie ajuns de urgenţă la cel mai apropiat spital. Simptomele apar după 2-3 săptămîni de la consumul cărnii infestate, uneori mult mai devreme, sub formă de febră, diaree, stări de vomă, dureri musculare, cefalee, manifestări de tip encefalită, miocardită, apare edemul feţei. Formele uşoare pot fi suportate pe picioare, insa în unele cazuri boala poate avea un sfîrşit tragic. InfoTeleorman