Medicii de familie si asistentii medicali sunt invatati cum sa isi ajute pacientii sa renunte la fumat

Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” Bucureşti, în colaborare cu Fundatia Pneuma, organizează în perioada ianuarie – martie 2011 un curs de iniţiere în terapia tabagismului  denumit „Chiar îi poti ajuta să renunte la fumat!“.

Acest curs este destinat exclusiv medicilor de familie şi asistenţilor medicali ai acestora, deoarece este dovedit că echipa medic – asistent le poate oferi fumătorilor sprijinul si informatiile necesare pentru ca aceştia să renunţe la tutun.

Printre temele cursului, se numără: forme de consiliere, boli cauzate de fumat, fumatul pasiv, beneficiile pe termen scurt si lung ale renuntării la fumat, tratamentul medicamentos al dependenţei nicotinice, terapia psihologica a dependentei comportamentale, etc.

Prin intermediul acestui curs se doreste imbunătăţirea asistenţei medicale oferite fumătorilor de către medicii de familie prin creşterea numărului celor care implementează strategia de oferire a sfatului minimal pentru renunţarea la fumatsi scăderea numărului de fumători în judeţele implicate prin creşterea adresabilităţii la specialiştii în terapia tabagismului din cabinetele din cadrul programului STOP FUMAT al Ministerului Sanatatii.

In Teleorman cursurile sunt tinute de echipa de specialisti formata din dr. Elena Corbeanu si psiholog Carmen Stanciu, care asigura terapia tabagismului la cabinetul din Alexandria , str.Libertatii nr.1.

La sfarsitul saptamanii trecute a avut loc deja primul modul, urmand ca in cursul lunii februarie sa se tina si cel de-al doilea.

In perioada lunii Mai se va face un sondaj in randul pacientilor fumatori, de la cabinetele medicilor inscrisi in proiect, pentru a aprecia eficienta sfatului minimal.