Interferenţe culturale dunărene

În perioada 27-28 octombrie 2012, a sosit la Şcoala Gimnazială nr. 2 Zimnicea grupul bulgar de la Centrul Cultural pentru Activităţile cu Copii din Pleven, Bulgaria, însoţiţi de profesorii lor Nicolina Spasova, Iordan Spasov, Lili Stoianova-de la Şcoala „Sf. Climent Ohridski” din Pleven şi  Dimitriana Radulova – folclorist şi dramaturg. Cei 21 de copii bulgari cu vârste între 11 şi 19 ani au fost întâmpinaţi de 30 de copii şi toate cadrele didactice de la Şcoala nr. 2, de  reprezentanti ai Primariei Zimnicea, dar şi de părinţi.  A fost o întâlnire  foarte plăcută în care mici şi mari şi-au exersat abilităţile de comunicare  în limbile engleză, rusă şi bulgară.

Întâlnirea s-a înscris în programul activităţilor desfăşurate sub genericul “Europa, casa noastră” şi a cuprins două aspecte: „Fiecare are rolul său !”- un dialog între reprezentanţii a două generaţii – tineri şi vârstnici  – şi evidenţierea sistemelor de valori şi principii pe care fiecare generaţie le creează contribuind astfel la progresul societăţii.O generaţie nu se poate dezvolta dacă nu-şi însuşeşte şi o parte din experienţa de viaţă a celor vârstnici. Nu există un conflict între generaţii, ci doar o adaptare mai lentă a celor vârstnici la dinamismul noilor valori.

A doua parte a activităţii s-a desfăşurat la Clubul Copiilor Zimnicea, unde am fost întâmpinaţi de dl. Gheorghe Albu.  Aici  cele două ansambluri de cântece şi dansuri populare, „Nasenceta”, din Pleven şi “Demnitzikos” din Zimnicea au prezentat un program artistic şi s-au prins în hore. Au fost prezentate costumele naţionale pe care tinerii le-au purtat cu vădită mândrie, unele scoase din „lada de zestre a bunicii”. Iată, dar, cum tânăra generaţie a preluat şi duce mai departe tradiţiile şi obiceiurile strămoşeşti.

 

“Primele 10 reguli pe care trebuie să le respect în ţara ta”  a fost a doua temă pe care elevii din cele două ţări au încercat să o rezolve fără nici o dificultate. Astfel, în discuţii interactive, s-a stabilit cât de importantă este respectarea legislaţiei, a regulilor ospitalităţii şi a obiceiurilor ţării respective. Am aflat că românii îşi primesc oaspeţii cu pâine şi sare – îmbinând astfel două elemente sacre -, pentru a-şi exprima bucuria, comuniunea, bunătatea, dragostea faţă de cel care îi trece pragul casei, iar bulgarii îşi întâmpină oaspeţii cu o floare, “Nu mă uita”, care rămâne veşnic verde. Conform programului stabilit, la ora 20,00  părinţii elevilor care s-au oferit să-i cazeze pe oaspeţii bulgari  au venit la Club pentru a-i cunoaşte şi a-i lua la casele lor. Pentru cazarea celor 21 de copii bulgari s-au pregătit familiile a 18 elevi din şcoala noastră. Fiecare gazdă le-a pus pe masă mâncăruri tradiţionale româneşti. A doua zi ne-am reîntâlnit cu toţii în Piaţa Centrală a oraşului, pentru fotografii şi cumpărături.

 

Cu această ocazie şcoala noastră a semnat două parteneriate educaţionale în cadrul cărora se vor derula două proiecte. Astfel, cu Şcoala “Sf. Climent Ohridski” din Pleven parteneriatul a fost reînnoit pe încă trei ani, iar tema proiectului ce urmează a se derula este “Drum de flori – Pe urmele eroilor noştri”.  Al doilea parteneriat a fost încheiat  cu Centrul Cultural pentru Activiţăţile cu Copii din Pleven, iar proiectul se numeşte  “Interferenţe  culturale dunărene” şi se va desfăşura pe parcursul a patru ani. Ne-am propus ca celui de-al doilea proiect să-i asigurăm o bază mai largă de participare prin atragerea  mai multor  şcoli partenere. Deocamdată primul partener este Clubul Copiilor din Zimnicea.

Prof. Elena Ichim

Consilier imagine,

Şcoala nr. 2 Zimnicea