InterAgro investeste in energie si mediu

Grupul InterAgro are preconizate investiţii de 72 milioane de euro pentru construirea unor centrale electrice în cogenerare de înaltă eficienta pe platforme industriale situate în diverse zone ale ţării, din Muntenia, Moldova sau Transilvania.

Puterea instalată a acestor centrale este calculată la 81 MW, având o capacitate de producere a aburului de 156 tone/oră. Grupul estimează ca investiţiile vor fi recuperate în 3-5 ani de la finalizarea lucrărilor, scrie ziarul Bursa.
Scopul realizării acestor centrale este de a produce energie necesară consumului fabricilor de pe platformele industriale, în condiţii de siguranţă şi eficienţă în alimentarea cu energie electrică şi termică.
În cadrul Grupului InterAgro funcţionează deja două centrale în cogenerare la Zimnicea, cea mai mare, de 12 MW, deservind fabrica de biocombustibil.
Grupul preconizează ca, în primul trimestru din 2011, centrala de la Turnu Măgurele să intre în probe tehnologice. Aceasta va deservi combinatul Donau Chem de îngrăşăminte chimice. Combinatul va beneficia de o centrală electrică în cogenerare de 21 MW, valoarea investiţiei fiind estimată la 20 milioane de euro.
Construcţia centralelor face parte din politica InterAgro de creştere a eficienţei energetice, concomitent cu reducerea costurilor, ceea ce are ca rezultat creşterea competitivităţii. Acest lucru este în concordanţă cu politicile României şi UE în domeniu, obiectivele stabilite referindu-se la scăderea cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de seră, comparativ cu nivelurile din 1990, reducerea cu 20% a consumului de energie printr-o eficienţă energetică sporită şi creşterea cu 20% a utilizării energiilor regenerabile, până în 2020.