InterAgro face seră de roşii de 10 milioane de lei

InterAgro va deveni producător de tomate, după ce va deschide în luna ianuarie o seră la Zimnicea, în care va investi circa 10 milioane de lei.

“Sera este concepută să suporte două cicluri de producţie pe an: ianuarie – iunie şi iulie – noiembrie. În 2011, se aşteaptă o producţie de aproximativ 400 de tone de tomate, destinate exclusiv pieţei interne. Investiţia pentru reconversia producţiei de la trandafiri la tomate nu s-a finalizat încă. Grupul InterAgro intenţionează extinderea serelor de la Zimnicea. Încă din faza de proiectare, s-a luat în calcul posibilitatea construirii a încă două hectare de sere, astfel că multe utilităţi pot asigura funcţionarea posibilelor noi investiţii”, se arată într-un comunicat al InterAgro, citează Mediafax.

Sera este dotată cu centrală termică asistată de calculator, utilizată pentru încălzire şi producerea de CO2, captat şi valorificat în procesul de fotosinteză a plantelor. În plus, sera este dotată cu instalaţie de reciclare a soluţiei nutritive utilizate pentru fertilizarea culturilor, ca măsură de protecţie a mediului.
“Sera de la Zimnicea a fost reorientată spre producţia de tomate după ce s-a realizat un ciclu complet în producţia de trandafiri, care a început în 2006. Pe de altă parte, piaţa florilor din România este dominată de anumite interese, care au determinat ca preţurile de vânzare să fie sub costurile de producţie ale serei”, se arată în comunicat.

Producţia de tomate este preconizată să debuteze în prima decadă a lunii ianuarie 2011, când va începe plantarea răsadurilor. Potrivit Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în primele nouă luni ale anului s-au obţinut 496.948 tone de tomate, în timp ce importurile din perioada ianuarie – august au totalizat 51.531,491 tone de tomate, provenite atât din Uniunea Europeană, cât şi din spaţiul extracomunitar.