Având în vedere condiţiile meteorologice specifice anotimpului rece, marcate de precipitaţii sub formă de zăpadă şi vânt, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Teleorman avertizează conducătorii auto să adopte măsuri sporite de siguranţă în vederea prevenirii accidentelor rutiere.
IPJ Teleorman recomanda participanţilor la trafic, următoarele măsuri de precauţie:
Înainte de începerea cursei
- Informaţi-vă permanent despre starea vremii şi luaţi în calcul, încă de la începutul cursei, condiţiile meteo şi starea carosabilului de pe întreg traseul ce urmează a fi parcurs.
Staţionare/parcare
- În interiorul localităţilor este interzisă staţionarea autovehiculelor pe partea carosabilă dacă se efectuează operaţiuni de deszăpezire sau împrăştiere de materiale antiderapante.
- Respectaţi recomandările poliţiei rutiere în zonele în care se acţionează pentru fluidizarea traficului rutier.
Asiguraţi starea tehnică corespunzătoare a autovehiculului:
- Autovehiculele cu masa totală mai mare de 3,5 tone trebuie obligatoriu să fie dotate cu lopată, materiale şi lanţuri antiderapante omologate.
- Verificaţi ca sistemele de iluminare şi semnalizare a vehiculelor să fie funcţionale şi vizibile.
- Asiguraţi-vă că instalaţiile de climatizare şi de dezaburire sunt în stare de funcţionare.
- Dotaţi-vă autovehiculul cu anvelope specifice sezonului rece şi/sau cu lanţuri antiderapante.
La volan:
- Respectaţi viteza legală pentru circulaţia în condiţii de iarnă – 30 km/h în localitate şi 50 km/h în afara localităţii.
- Nu subestimaţi dificultăţile impuse de condiţiile meteo.
- Distanţa faţă de autovehiculele care circulă în faţă trebuie să fie mai mare pe drum alunecos, iar viteza de deplasare mai redusă, atât pentru a se evita coliziunea cu cei din faţă, cât şi pentru a nu fi obligaţi să frânaţi brusc, fapt care duce la derapare.
- Respectaţi circulaţia în coloană a autovehiculelor şi evitaţi formarea ambuteiajelor prin depăşiri inutile.
- Nu acţionaţi brusc mecanismele de direcţie şi de frânare ale autovehiculului! În condiţii de zăpadă şi polei, renunţaţi pe cât posibil la pedala de frână. Folosiţi cu precădere frâna de motor.
- Pe porţiunile acoperite cu polei sau gheaţă este contraindicată executarea operaţiei de virare concomitent cu frânarea.
- Reduceţi viteza în apropierea derdeluşurilor şi a patinoarelor improvizate! Oricând vă poate apărea în faţă un copil cu o săniuţă scăpată de sub control.
- Pe vreme de ploaie, lapoviţă sau ninsoare, când vă întâlniţi cu alte autovehicule, acţionaţi din timp ştergătoarele de parbriz. Câteva momente de circulaţie fără vizibilitate pot fi fatale.
- În zilele cu ploi, viscol, ninsori, temperaturi scăzute, fiţi mai atenţi la pietoni. Aceştia sunt mai puţin prudenţi, şi nu se asigură corespunzător la traversarea drumului public.
- Totodată, trebuie evitate oprirea sau staţionarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic îi poate rupe.
- Nu în ultimul rând, le recomandăm conducătorilor de vehicule pe două roţi să evite deplasările în această perioadă.