Greva la Spitalul din Zimnicea

Cadrele medicale din Zimnicea s-au alaturat grevei de avertisment organizata de Federatia Sanitas. Astazi intre orele 8:00 – 10:00, personalul medico-sanitar a  asigurat doar o treime din serviciile medicale, în principal urgenţele, cadrele medicale protestand în curtea unitatii spitalicesti.

Reprezentanţii Federaţiei Sanitas cer 6% din PIB pentru Sănătate si o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistem .

“Nemultumirea noastra cea mai mare este ca nu s-a reusit alocarea a 6% din PIB, incat pacientii sa nu mai fie nevoiti sa-si cumpere singuri medicamente, ca doar suntem o tara europeana. Facem aceasta greva nu numai pentru alocarea a 6% din PIB ci si pentru salarizarea noastra. (…) Mai doresc  foarte tare ca spitalele mici sa nu fie transformate in fundatii” a spus  Maria Natoi, lider sindical  la Spitalul din Zimnicea.

Pe langa salariile mici, cadrele medico-sanitare se plang si de lispa medicamentelor in spitale, care ii impiedica sa isi exercite atributiunile  si de multe ori pun in pericol siguranta pacientilor.

“Sindicalistii nu au facut aceasta greva doar pentru ei, ci si pentru bolnavii pe care ii deservim. Pentru ca in fiecare zi ne intreaba <<eu de ce sa-mi cumpar branula, de ce sa-mi cumpar seringa>>,  nu mai vorbim de un Algocalmin, un Piafen, medicamente care sunt uzuale si fara de care un spital nu poate sa existe” a adaugat Maria Natoi.

Negocierile cu Ministerul Sanatatii vor continua  marţi şi miercuri, iar daca nu vor ajunge la un consens, personalul medico-sanitar este decis sa declare greva generală.