Exponatul lunii mai, la Muzeul Judetean Teleorman

Teleormanenii pot vizita incepand de astazi, la Muzeul Judeatean, exponatul lunii mai „Cromolitografia “Bătălia de la Schit – 9 noiembrie 1877”.

Lucrarea este o reproducere a unei schiţe din timpul bătăliei privind cucerirea de către armatele româno-ruse a garnizoanei Rahova, una din cele mai puternice fortificaţii de apărare a comandamentului otoman aflat la Plevna. Ea a fost realizată de librăria Fraţilor Jonnitiu din Bucureşti în anul 1879 şi reprezenta premiul pentru cumpărătorii “Calendarului pentru toţi românii”. Cromolitografia are 52,3 cm lungime şi 42,3 cm lăţime. În imagine în prim plan sunt soldaţii turci: infanterie, cavalerie, cât şi tunurile trase de care. Adevărata bătălie se dă pe pod unde românii sunt victorioşi, iar turcii sunt reprezentaţi cazând în apă.

Obiectul face parte din colecţia Muzeului Judeţean Teleorman şi consemnează participarea armatei române la războiul ruso-turc din 1877-1878, şi care mai târziu a însemnat pentru România războiul privind obţinerea independenţei.