Elevii din Alexandria învaţă să colecteze selectiv deşeurile

Eco-Rom Ambalaje, în parteneriat cu Primăria Municipiului Alexandria şi S.C. ALEXSAL PREST S.A., au lansat manualul pentru clasele a III-a şi a IV-a, “Învăţăm să reciclăm deşeurile de ambalaje!”.

În perioada următoare, 700 de elevi din Alexandria vor primi auxiliarul curricular editat şi tipărit cu sprijinul Eco-Rom Ambalaje şi realizat sub egida Ministerului Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului. Scopul manualului este de a-i informa şi educa pe elevi cu privire la colectarea selectivă și recilarea deșeurilor de ambalaje, în vederea formării deprinderilor în gestionarea responsabilă a deşeurilor. Manualul va fi însoţit de un material informativ destinat sprijinirii profesorilor în derularea cursurilor despre colectarea selectivă şi reciclare.

„Ne bucurăm că elevii noştri vor învăţa cum să fie responsabili faţă de mediu! Noi, ca autoritate locală, susţinem şi promovăm iniţiativa Eco-Rom Ambalaje şi educaţia în şcoli –  la nivel general, iar astăzi, în special educația în ceea ce priveşte protejarea mediului prin colectarea selectivă a deşeurilor. Pentru un mediu curat nu este suficient ca doar noi, adulţii, să fim conştienţi de importanţa reciclării. A venit momentul ca elevii alexandreni să colecteze corect deşeurile de ambalaje în containerele colorate din oraş și să știe că efortul lor are o finalitate pentru societate și pentru mediu – că, de exemplu, din 10 PET-uri se poate face un tricou. Educându-i pe aceştia, avem speranţa că Alexandria va deveni un oraş ecologic, un exemplu de mediu sănătos”, a declarat Dl. Victor Draguşin, Primar, Primaria Municipiului Alexandria.

Sistemul de colectare selectivă a fost implementat în Alexandria la începutul acestui an. În perioada aprilie-septembrie 2011, alexandrenii au colectat selectiv 180 tone de deşeuri de ambalaje: 155 tone de hârtie-carton şi 25 tone plastic-metal (dintre care 6 tone de PET-uri). În prezent, locuitorii oraşului au la dispoziţie 69 de containere de colectare selectivă, dintre care 26 de pubele albastre, pentru hârtie-carton şi 43 de pubele galbene, pentru plastic şi metal.

„În România, 60% din ambalajele puse pe piaţă se regăsesc la populaţie, aceasta fiind un actor extrem de important în atingerea ţintelor venite de la Uniunea Europeană. În acest sens, este esenţială informarea şi educarea românilor şi, mai ales, a generaţiilor viitoare privind colectarea selectivă şi reciclarea deşeurilor. Prin manualul pe care îl lansăm astăzi – „Învăţăm să reciclăm deşeurile de ambalaje!” – şi beneficiind de sprijinul cadrelor didactice, avem încredere că elevii din Alexandria vor învăţa care este rolul pubelelor colorate din oraş, cum se colectează selectiv corect şi care sunt beneficiile reciclării. Mai mult, sperăm ca ei să devină mesageri ai colectării selective şi să îi responsabilizeze şi pe cei din jur cu privire la importanţa acestui obicei pentru protejarea mediului”, a declarat Dl. Sorin Popescu, Director General, Eco-Rom Ambalaje.

Elevii claselor a III-a şi a IV-a din Alexandria se alatură celor aproximativ 35.000 elevi din peste 30 de oraşe ale ţării care învaţă că hârtia şi cartonul trebuie puse în containerul albastru, plasticul şi metalul în cel galben şi sticla în containerul verde.

 

Lizeta Oprea

Radio Z – Zimnicea