Doi tineri din Turnu Magurele sunt cercetaţi pentru evaziune fiscală de peste un milion de euro

Doi tineri din Turnu Măgurele, asociaţi sau administratori în cadrul a trei societăţi din Constanţa, sunt cercetaţi pentru că ar fi prejudiciat bugetul de stat cu peste un milion de euro, prin efectuarea de tranzacţii ilegale cu cereale.

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa au precizat, vineri, printr-un comunicat de presă, că tinerii în cauză, în calitate de asociaţi şi administratori de drept sau împuterniciţi în cadrul a trei societăţi comerciale din Constanţa, sunt suspectaţi că au desfăşurat, în perioada octombrie 2007 – martie 2008, respectiv martie 2009, mai multe operaţiuni comerciale în numele societăţilor respective, constând în efectuarea de achiziţii intracomunitare de cereale şi ulterior valorificarea acestora către mai mulţi beneficari, societăţi comerciale, de pe teritoriul României, fără a înregistra în contabilitate veniturile obţinute.

În urma verificărilor efectuate la sediile sociale ale firmelor, s-a constatat că adresele declarate în evidenţele Registrului Comerţului, precum şi ale organelor fiscale sunt fictive.

În urma centralizării actelor de control şi ale proceselor-verbale de inspecţie fiscală întocmite de către Garda Financiară Constanţa, respectiv reprezentanţii D.G.F.P. Constanţa, a rezultat faptul că prin activitatea infracţională desfăşurată în numele celor trei societăţi comerciale cei doi suspecţi au cauzat bugetului general consolidat al statului un prejudiciu de 4.714.856,52 lei (2.960.589,8 lei TVA şi 1.754.269,7 lei impozit pe profit).

Cei doi bărbaţi sunt cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de refuz nejustificat de a prezenta organelor de control documentele legale sau bunurile din patrimoniu, după ce au fost somaţi de trei ori, ascunderea bunului impozabil, omisiunea a înregistrării în evidenţele contabile a veniturilor obţinute, executarea de evidenţe contabile duble şi sustragere de la efectuarea verificărilor financiar-fiscale prin declararea fictivă a sediului social.

Dosarul a fost înaintat Parchetului Tribunalului Contanţa cu propunere de declinare a competenţei în favoarea DNA-Constanţa, întrucât prejudiciul stabilit de organele fiscale depăşeşte echivalentul în lei a 1.000.000 euro.

Sursa: Realitatea.net