Cotele Dunarii se mentin ridicate

Dunarea este in continuare sub cod portocali de inundatii. Cresterea cotelor fluviului peste nivelul de inundatie a determinat ieri intrunirea Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta. Desi nivelul Dunarii a stationat astazi, autoritatile sunt in alerta. Fluviul masoara 608 centimetri la Turnu Magurele si 655 cm la Zimnicea.

În baza înştiinţării de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Teleorman se mentine faza I de apărare, incintele îndiguite, râul Vedea, fluviul Dunărea, Bujoru- Pietroşani, Liţa-Olt-Seaca, Seaca – Zimnicea , amonte şi Seaca – Zimnicea aval.

Incinta îndiguită, fluvial Dunărea, Zimnicea-Năsturelu a intrat în faza II-a de apărare, iar incinta Dig nr. 3 râul Vedea, a intrat în faza I de apărare datorită remuului pe fluviul Dunărea.

Desi la Turnu Magrele nivelul Dunarii a stationat, la Zimnicea , in comparatie cu dimineata zilei precedente, astazi la ora 11 fluviul inregistra 4 cm in plus.

Autoritatile dau asigurari ca deocamdata nu exista pericolul inundatiilor in Zimnicea, digul de protectie aflandu-se intr-o stare foarte buna.

De-a lungul timpului  Dunarea a creat probleme si la nivel judetean, dar si in orasul Zimnicea. In 2005 au fost inundate terenurile agricole din zona digului si tabara de Tineret din oras.

Potrivit  datelor furnizate de ANIF, in acest moment, in Teleorman sunt afectate de luciu de apă şi băltiri datorită creşterii pânzei de apă freatică, 29 ha din suprafata judetului.