Conferinta Anuala privind Stadiul Implementarii in anul 2010 a Programului de Cooperare Transfrontaliera Romania – Bulgaria 2007 – 2013

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului din România, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria 2007 – 2013 a organizat în data de 8 decembrie 2010 la Slatina, în cadrul Muzeului Judeţean Olt, o sesiune de informare cu presa privind stadiul implementării Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013 şi impactul acestuia asupra zonei de frontieră.

La eveniment au participat din partea Autorităţii de Management Iuliu Bara, şeful AM, Nicoleta Mincu din partea Secretariatului Tehnic Comun pentru Programul de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria, dar şi reprezentanţi ai beneficiarilor unor proiecte aflate în implementare.

De la începutul derulării Programului, până în prezent, au fost lansate două apeluri pentru proiecte, cu termene intermediare de depunere. În cadrul acestora au fost depuse 392 de proiecte, din care, până în prezent au fost selectate 131. În momentul de faţă sunt în implementare 57 de proiecte, cu o valoare totală de aproximativ 71 milioane euro.

De asemenea, au fost dezbătute şi perspectivele Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria în următorul exerciţiu bugetar al UE. Astfel, Iuliu Bara a afirmat faptul că poziţia României pentru negocierea cuantumului fondurilor europene pentru următoarea perioadă de programare, susţine alocarea acestora în funcţie de necesităţi şi de gradul de dezvoltare al zonei transfrontaliere, şi nu în funcţie de capacitatea de absorbţie din primul ciclu de programare.  Bara a insistat asupra avantajului acestui program în perspectiva adoptării de către UE a Strategiei Dunării, dat fiind că axele prioritare ale programului se înscriu în totalitate în direcţiile prioritare stabilite în cadrul acesteia.

De asemenea, jurnaliştii au avut ocazia să discute cu echipele de implementare a două proiecte finanţate prin Programul de Cooperare Transfrontalieră 2007-2013: „Reabilitarea infrastructurii de acces pentru dezvoltarea cooperării transfrontaliere în regiunea Giurgiu – Ruse”, coordonat de Consiliul Judeţean Giurgiu şi „Turismul tematic transfrontalier – oportunitate de dezvoltare şi promovare a identităţii regiunii Dolj, Olt, Mehedinţi, Vidin, Montana, Vraca, Pleven” – coordonat de Asociaţia Romană pentru Transfer Tehnologic şi Inovare (ARoTT) – România.

Programul este finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională şi co-finanţat de România şi Bulgaria prin contribuţii de la bugetul de stat, dar şi ale beneficiarilor proiectelor. Zona eligibilă a Programului de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria 2007 – 2013 cuprinde 7 judeţe aflate pe malul românesc al Dunării (Constanţa, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinţi) şi 9 districte din Bulgaria (Vidin, Montana, Vraca, Pleven, Veliko Tarnovo, Ruse, Razgrad, Silistra, Dobrich).