Casele Judeţene de Sănătate ar trebui să devină autonome

Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate ar trebui să devină autonome, au propus participanţii la Adunarea Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România care s-a desfăşurat vineri la Braşov.
„Sumele care se colectează la această oră în România pentru sănătate, se duc la Ministerul de Finanţe şi de acolo li se pierde urma. Nimeni nu ştie câţi bani revin din taxele de sănătate pentru acest domeniu. Şi atunci propunem ca aceste Case Judeţene de Asigurări de Sănătate să fie autonome. Banii care se colectează la nivelul fiecărui judeţ ar trebui să rămână în proporţie de 75% la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, iar 25% să meargă la nivel naţional, pentru echilibrarea judeţelor care nu strâng suficiente fonduri pentru finanţarea programelor naţionale, în completarea sumelor prevăzute în bugetul Ministerului Sănătăţii, şi în completarea sumelor de la bugetele locale”, a declarat preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, Liviu Dragnea.

El a adăugat că ministrul Sănătăţii cunoaşte aceste solicitări care i-au fost transmise în urmă cu câteva luni la Sovata, când a participat la adunarea generală a preşedinţilor Consiliilor Judeţene. Şeful Consiliului Judeţean Teleorman îi solicită ministrului sănătăţii ca Direcţiile Judeţene de Sănătate Publică să treacă în subordinea autorităţilor locale, pentru că „este firesc ca aceste instituţii să urmeze calea pe care au urmat-o spitalele”.

„Este anormal ce se întâmplă acum în sănătate. Spitalele sunt manageriate de autorităţile locale, iar DSP-urile sunt în subordinea Ministerului Sănătăţii. Dacă s-a descentralizat sănătatea, ea trebuie să treacă şi cu instituţiile aferente în subordinea autorităţilor locale”, a mai spus Dragnea. De la Adunarea UNCJR au lipsit preşedinţii Consiliilor Judeţene aparţinând PDL. AGERPRES