Ati auzit de gena RGS14 ?

Cercetatorii americani, normal, care altii, au descoperit aceasta gena: Gena RGS 14, sau „gena Homer Simpson”. Pentru cei care urmaresc la televizor serialul cu faimosul erou de benzi desenate acest nume, dat unei gene, va fi lesne de inteles : este gena prostiei !

Gena este activa in acea parte a creierului care regleaza modul in care animalele acumuleaza noi cunostinte si isi creeaza amintiri. Studiile s-au facut pana acum pe soareci si au constat in dezactivarea acestei gene. Acest lucru a facut ca soarecii inclusi in studiu sa devina mai descurcareti atunci cand au fost asezati intr-un labirint, iar memoria lor s-a dezvoltat mai mult. Intrebarea pe care cercetatorii americani au pus-o a fost : de ce noi – sau soarecii – detinem o gena care ne face mai putin destepti, o gena Homer Simpson ?

Aceasta gena este cunoscuta la om mai demult dar nu s-au facut exprimente si pe oameni si nici nu se stie daca se vor face si nici cand. Sau, poate, nici nu se doreste prea mult acest lucru, cei care sunt destepti, sunt si cu aceasta gena, ceilalti o pot pastra in dotare. Nici prea multa inteligenta pe metru patrat se pare ca nu este buna…

Dar asta este la americani…pe plaiurile mioritice lucrurile sunt mult mai pragmatice. Cum cercetare nu se prea mai face, ne multumim cu studiile facute de diferiti specialisti. Ultimele studii arata ca in ultimul timp, cheltuielile efectuate pentru educatie (0,8% din venitul unei familii) au inregistrat un nivel scazut, in special datorita faptului ca satisfacerea acestor nevoi ale membrilor familiei nu mai au intaietate. Carti se cumpara din ce in ce mai putine, costurile fiind mari pentru marea masa a populatiei. Suntem pe unul din ultimele locuri la nivel european la acest sport! Ziarele care se cumpara sunt in general tabloide care fac si desfac peste noapte vedete de carton. In rest, pentru completarea unor lacune se apeleaza la Google chiar daca, de cele mai multe ori, referatele sunt numai imprimate si nu studiate, iar informatiile despre papadie sunt retinute pana dupa prima cana de ceai…

Gena RGS 14 ar putea fi o gena de control cheie intr-o zona a creierului unde, atunci cand este dezactivata, se emit semnale privind capacitatea de invatare sau de memorare. Cu alte cuvinte, fara aceasta gena vom deveni mai destepti! Dar oare este nevoie de dezactivarea ei? Ne vom simti mai bine daca se intampla acest lucru? Vom sti ce sa alegem de la viata, cum sa ne cream un viitor mai bun ? Vom sti sa alegem intre un pachet primit in campania electorala care ajunge pentru cateva zile si ani de lipsuri si foame? Vom putea deveni mai buni?

Soarecii din experimentele americanilor au devenit mai inteligenti…poate si ai nostrii, daca le blocam gena buclucasa! Din pacate, chiar si asa, soriceii de laborator nici nu vor creste pib-ul si nici nu vor merge la vot…

Redactor: Bogdan Catalin


 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

IMPORTANT: Cei care preiau informaţii de pe site-ul www.infoteleorman.ro sunt obligati sa specifice sursa informaţiei cu link către site, unde este cazul.

Preluarea fără cost a unor materiale de presă se poate realiza doar în limita a 500 de semne, dar fără a depăsi jumătate din articolul sau stirea în cauză, asigurându-se astfel atât libera circulaţie a informaţiei, cât şi caracterul de „revistă a presei” susţinut de paginile de internet în cauză. In mod obligatoriu, în aceste cazuri, trebuie citată sursa informaţiei. Preluarea a mai mult decât cele prevăzute anterior se poate realiza doar în condiţiile unui acord, financiar sau de altă natură, încheiat cu deţinătorul drepturilor de autor.