Articole pirotehnice depistate in Teleorman

In perioada 15 noiembrie 2010 – 14 ianuarie 2011 are loc la nivel national actiunea „Foc de artificii”.

Scopul actiunii este cresterea sigurantei cetateanului prin activitatile de prevenire, identificare si combatere a evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementeaza detinerea, comercializarea, importul, depozitarea si folosirea articolelor pirotehnice de catre persoanele fizice si juridice in perioada sarbatorilor de iarna.

In Teleorman, la data de 20 decembrie a.c., efective de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Teleorman, respectiv Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, Serviciul de Investigare a Fraudelor şi ai posturilor de poliţie comunale Pietroşani, Năsturelu, Fântânele şi Suhaia, au organizat şi executat o acţiune pentru combaterea comercializării ilicite de petarde, ţigarete, alcool de contrabandă. In urma acestor investigatii,  au fost depistaţi Lazăr G., de 43 de ani şi Lazăr D. de 39 de ani, ambii din comuna Suhaia, judeţul Teleorman, care deţineau la domiciliul lor 14.080 de petarde.

Comercianţii şi cumpărătorii trebuie să ştie că obiectele artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice sunt interzise persoanelor care nu au împlinit vârsta de 16 ani. Persoanele juridice care comercializează astfel de produse trebuie să fie autorizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă şi de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Teleorman. În caz contrar, în situaţia deţinerii sau comercializării obiectelor pirotehnice din categoria I, vor fi sancţionaţi cu amendă contravenţională de la 2.000 la 5.000 de lei, iar în situaţia deţinerii sau comercializării obiectelor pirotehnice din categoriile II-IV, a pocnitorilor, petardelor şi artificiilor de tipul ,,obiecte zburătoare luminoase”, fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an.

De asemenea, în aceasta perioadă, părinţii sunt rugaţi să supravegheze mai atent copiii, deoarece aceştia sunt expuşi accidentelor survenite în urma folosirii necorespunzătoare a obiectelor de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice. InfoTeleorman