Abandonul scolar este in crestere

Abandonul scolar a luat amploare in Romania, in special din cauza crizei economice. In Teleorman, in anul scolar 2009-2010, un numar de 200 de elevi au abandonat scoala, iar alti peste 120 au fost retrasi din diferite motive.

Multi parinti nu isi mai pot permite sa ii trimita pe copii la scoala, arata specialistii de la organizatia „Salvati Copiii”, de aceea s-a decis organizarea de centre pentru prevenirea abandonului scolar.

Vor fi infiintate centre in 32 de judete, printre care si Teleorman, iar grupul ţintă al acestui proiect sunt: elevi cu risc de părăsire timpurie a şcolii, părinţi/tutori ai elevilor, persoane care au părăsit şcoala, preşcolari şi personalul implicat în dezvoltarea programelor de prevenire a fenomenului de părăsire a şcolii.

Printre cauzele abandonului şcolar  se numără cele de natură familială: condiţiile socio-economice precare ale familiei, cu impact asupra posibilităţii de susţinere a şcolarizării copiilor, rezerva unor părinţi faţă de educaţia copiilor, lipsa de atracţie pentru meseriile oferite de anumite Şcoli de Arte şi Meserii din anumite localiati (dar spre care elevii se orientează iniţial dată fiind imposibilitatea familiei de a susţine costurile colaterale ale şcolarizării în unităţi de învăţământ situate în alte zone) sau insuficienta legătură între aceste meserii şi cererea de forţă de muncă.

Valoarea totală a proiectului este 19.960.177 lei, din care valoarea eligibilă – 18.552.915 lei (18.181.856,70 lei – finanţare nerambursabilă şi 371.058,30 lei – contribuţie proprie.