5.700 de angajati InterAgro vor fi concediati

Grupul InterAgro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, va inchide intre 15 februarie-30 aprilie alte trei combinate, dupa ce la finele anului 2010 a oprit alte doua unitati, si va concedia 5.700 de angajati, circa 63% din total, pentru ca nu mai primeste gaze exclusiv din productia interna.

„Regret decizia pe care au luat-o specialistii grupului Interagro. Din pacate, legile economice sint implacabile: cind costurile de productie depasesc preturile de vinzare ale unui produs, firma se inchide! Imi pare rau pentru cei circa 5.700 de angajati care vor deveni someri, mai ales ca, aceste combinate sint amplasate in zone monoindustriale, iar productia de aici sustinea, practic, intreaga activitate din orase“, a declarat Niculae intr-un comunicat transmis ieri presei.

Combinetul Ga Pro Co Savinesti va fi inchis la 15 februarie, iar 90% din angajati vor fi disponibilizati, Amurco Bacau va fi inchis in 1 martie, Donau Chem Turnu Magurele la 1 aprilie, iar Chemgas Slobozia la 30 aprilie.

La 7 noiembrie grupul a inchis combinatul NitroPoros Fagaras, iar la 8 decembrie a sistat activitatea Viromet Victoria.

oan Niculae controleaza peste 25 de companii in industria chimica, in cea alimentara, agricultura sau turism si are 9.000 de angajati. Grupul a inceput operatiunile de inchidere controlata a combinatelor de ingrasaminte chimice NitroPoros Fagaras si Viromet Victoria, precum si procedurile birocratice pentru trimiterea in somaj definitiv a 90% dintre angajatii de la Nitroporos si 70% dintre cei ai Viromet Victoria.

Ponderea costrilor de achizitie a gazelor naturale reprezinta aproape 70% din costurile totale. InterAgro sustine ca intre octombrie 2010 si ianuarie 2011 pretul gazului metan a crescut cu peste 55%.