18 noiembrie – Ziua Nationala fara Tutun

În fiecare an, în data de 18 noiembrie, în România se serbeaza ” Ziua Naţională fara Tutun”.

Tema propusă in acest an este „Protejaţi copiii: nu-i lăsaţi să respire fumul dumneavoastră”, ştiut fiind faptul că fumatul părinţilor expune membrii familiei la o întreagă serie de urmări extrem de periculoase.

Se estimează că fumatul constituie cauza a 90% din decesele prin cancer pulmonar, a 75% din decesele datorate bronşitei şi emfizemului şi a aproximativ 25% din decesele prin boli cardio-vasculare. Statistic, cancerul reprezintă atât în lume cât şi în ţara noastră a doua cauză de deces dupa bolile cardio-vasculare. Riscul de cancer la fumătorii activi dovediţi biochimic a fost de 7,8 ori mai mare faţă de nefumători şi este la fel de mare la bărbaţi ca şi la femei. Cancerul pulmonar este cel mai frecvent neoplasm cauzat de fumat, constituind prima cauză de mortalitate prin cancer în lume (17% din neoplasmele la barbaţi şi 12% la femei).

Cei mai mulţi dintre fumătorii români afirmă că şi-ar dori să renunţe la tutun, însă nu pot. Motivele sunt multiple: pentru cã le este greu sã deprindã alte obiceiuri, pentru cã se îngrijoreazã de tot felul de cauze dar, mai ales, pentru că la început se pot simţi rãu. Şi astfel tot amână  Ziua in care vor spune “STOP FUMAT!”

Teleormanenii dependenti de tutun pot primi ajutor prin programul national „STOP FUMAT”, daca se adreseaza centrelor de consiliere – CPECA Alexandria ( Str.Libertatii nr.1) si la Spitalul de Pneumoftiziologie Rosiorii de Vede ( Str. Aviatiei nr.1).