Ziua Mondială a Diabetului are loc în fiecare an în data de 14 noiembrie, la inițiativa Federatiei Internationale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
In lume traiesc aproximativ 440 mii de copii cu diabet zaharat tip 1, incidenta acestui tip inregistrind o crestere progresiva la toate virstele, dar in special la prescolari. Se estimeaza ca, anual, aproximativ 70 mii de copii cu virsta mai mica de 15 ani dezvolta diabet zaharat tip 1 (aproape 200 de copii in fiecare zi). In acelasi timp, numarul cazurilor de diabet zaharat tip 2 la copii si adolescenti constituie 8-10% din cazurile noi de diabet.
In Teleorman, conform ultimului program national de evaluare a starii de sanatate a populatiei, aproximativ 15,29% dintre teleormaneni risca sa se imblonaveasca de diabet. 5 laboratoare de analize din judet au incheiat contracte cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate pentru efectuarea analizei de dozare a hemoglobinei glicozilate, astfel pacientii pot solicita efectuarea gratuita a analizei pana la finele anului.
Semnele alarmante ale diabetului sunt: setea excesiva, cresterea apetitului, urinarea frecventa, scaderea in greutate, oboseala, absenta interesului si concentratiei, dereglarea vederii, voma, dureri abdominale.
Ziua mondiala a Diabetului a fost instituita in anul 1991 de Federatia Internationala de Diabet si de Organizatia Mondiala a Sanatatii drept raspuns la cresterea alarmanta a numarului bolnavilor cu diabet in toata lumea.